^^ ИÍLGŰИ МAЯMAЯA ^^ : OZGE DIRIK ardindan

26 Ağustos 2007

OZGE DIRIK ardindan

OZGE DIRIK(14ekim 1978Manisa-27agustos 2004Istanbul)

http://www.kuzeyyildizi.com/node/560

Bugun onun goc yildonumudur, omrunun son demlerini adeta "Siir" soluyarak geciren genc ve cok yetenekli bir Sair'di.26 Agustos 2004 tarihinde yani olumunden bir gun once asagidaki siiri yazar:

ilham nobetleri

kirarsin bazen ekmegi
oyle bugu falan da cikmaz
bayattirya daisitilmistir bir bayatligin uzerine
ama masana doluverir
ilham perileri

masanin altinda
acliktan ayagina goz koymuslar
kalemini oynatmaya basladin ya
hemen kiskanir
ilham kedileri

biraz iceri gir
dil ovasinin altinda binlerce sair
-mezara nasil da yakisiyorlar
yasarken kemirilen cesetler-
onlara guluyorlar
ilham pireleri

opustukten sonra agzimda
ispirto tadi birakan kadinlar
girer ruyalarima
ama oyle degil
ne kadar kuculurse kuculsunler
mide bulandirmiyor
ilham sinekleri...

Ozge Dirik26 Agustos 2004(Kuzey Yildizi Dergisi. Sayi 11)




Iki sene gecti onun elim ve canhiras gocunun uzerinden,Biz dedik, biz duyduk, yani oyle saniyorduk."Yalan" dediler, onun boyle bir vasiyeti hic olmadi.OLMASIN dedik, ama siz yapin!tam 730+1gun gecti.Allah askina 33 siirin(goc ettigi, gec kaldigimiz her seneye bir siir biz ilave ettik-30 degil 33 olsun istedik) kitaplastirimis maliyeti ne olur ki?"Reddi miras" diyorlar mis! mis mis...Siirin varisi- mirascisi kim? Var mi ki boyle bir "kavram"?ADI: Ozge, ruhu: Ozge, varolusu: Ozge...Ozge Dirik!Borges Defteri tam iki sene once o elim gidisin ardindan deklare etti: boylesi bir girisim icin bir butun olarak (maddi-manevi) o kitabi basacak olan arkadaslarin yanindayiz dedik. Ama "o arkadaslar" diye bir ifade tumden yanlisti! cunku oyle bir sey yoktu, olmadigini iki sene sonra anladik!Uyduruk "bahanelerle" isi savsaklamaya goturunlerin kim olduklari asla onemli degil, ortada bir "vasiyet" duruyor ve muhatabi Turk Edebiyat ortamidir."Vasiyetimdir" baslikli mektubu kimde duruyor?Onun en yakin dostu Zafer Yalcinpinar bile bu "gazete haberini" inkar etmiyor.
("26 yasindaki Ozge Dirik, oturdugu apartmanin 10'uncu katindaki dairesinden atlayarak yasamina son verdi. Polisler, Dirik'in dairesinde yaptiklari incelemelerde kapida zorlama ve evde bogusma izi olmadigini soylediler. Komsulari Dirik'in daha once de intihara tesebbus ettigini iddia ettiler. Ozge Dirik'in intihar etmeden once mektup biraktigi bildirildi. Dirik'in 'Vasiyetimdir' diye basladigi mektubunda daha once yazdigi 30 siirin basliklarini siralayip bunlarin bir kitapta toplanmasini ve kitabin bir nushasinin mezarina gomulmesini istedigi belirtildi. "29 Agustos 2004 Tarihli Gazete Haberi)
Birileri neden gormek, duymak istemiyorlar bunu?"o sair ruhludur, sair'dir, sair boyle bir sey istemez" diyen dostlar, onun bir siir "sehidi" oldugunu da elbet ki cok iyi bilirler, ne anlatiyoruz? ola ki bilmedigimiz, bilemedigimiz girift, acilimsiz denklemlerr, engeller, (hatta ailevi turden) olabilir bu konuda engeli, zorlugu asmak edebiyat ortaminin sorunu degilse de kimin sorunu?Farz edelim boyle bir mektup birakmadi, hic yazmadi, 30-33 siiri bir araya geterip soyle ona yakisan bir kitap yapmak cok mu zor?Kim itiraz eder boyle bir seye? Kim bir siir kitabi uzerinden bugune kadar zengin oldu da, bu miras bir turlu paylasilamiyor? Varsin boyle bir kitaptan yuzmilyon dolar para kazanilsin!!!Ailesi mi alir, esi mi? Sair Dostlari mi? ( ki bizce en dogru olan budur, daha fazla kitap, dergi basarlar..)Bu durum ortamin utancidir!Tipki Zafer E. de oldugu gibi!" o cocugun bir seyi yok, intihar etti diye buyutuyor Borges Defteri" diye bir zirva yaklasim da geldi kulagimiza, bunu Nilgun Marmara icin de soyledi ayni "cevreler".Kimin ne oldugu, nasil bir Sair olduguna o kerameti kendinden menkul cevreler degil, 100 sene sonraki kusak karar verecek! Ne siz, ne de bizlerin boylesi bir vurgusu yeterli olmaz, ama iyi ile cok kotu ( mesela bunu soyleyen sozde suaaara takimi)arasindaki o kalin siniri, cizgiyi ayirt edecek kapasitedeyiz, merak etmeyin, yormayin kendinizi, bir Ozge Dirik, Nilgun Marmara olabilmeniz icin bin firin ekmek yemeniz gerekiyor, ne siiri? ne sairligi ?
velhasili kelam: sevgili Ozge ,su intihar diyoruz, is degil!"A" bey ellerini cok iyi kasisin, ovustursun: hani "bizde tipki Bati'da oldugu gibi neden yazar cizer intihari olmuyor" gibi bir ara sohbeti vardi. ( sofra sohbetinin tanik dostlari), buyursunlar, cigaralarini o genc tenlerin kullerinden yaksinlar. Batili olduk, zaten neyimiz varsa hep Batilidir, dogulu intihari bile bilmez, degil mi bayim? Intihar'in neresi yuceltilecek bir "sey" ki yoklugu, bollugu tartisma konusu edilsin? Safsatanin Wittgenstien-vari bos masali!
Is degil,hic degil,kimse kusura kalmasin ve de bakmasin:Apttalik diyemiyecegiz ama bir yani eksIk bir bakistir, insan onuruna direnmek yakisiyorken ustelik, dunyanin dort bir yaninda hayatin tum olumsuzluklarina direnen Ressam ve Sairler ne gune duruyorlar? onlar ki umut ve direnc abideleridirler. Hayatlarini korku, surgun de geciren Sair, Ressamlar ne icin her sey ragmen hala yaratirlar?
Bu ortam, bu kokusmus dunya edebiyat ortami intihari bile hak etmiyor sevgili kardesim.is degil, inadina yasamak ve susmak, yer yer sadece "isyan","ask" siirlerinin uslanmaz cocugu kalmakta bir tercihtir. Nasilsa yuruyen "oluler" diyarinda soluklaniyor insanoglu!
730+1 de gecer, 7300+1 lerde,ay doner, firtinalar cikar...sessizligimiz kalir catilarin kiremetlerine yadigar.Yine,Birkac garip, sessiz siiri dostu sadece seni anar!
boyle gelmis, boyle gider!
tokluk ugruna siire ac topraklarin cocuklariyiz,olum korkutmuyor bizi sevgili sair,ama varcagimiz duyarsizlik denizleri urkutyor bizi.ve de " mezar kazicinin gunluk ucretinin, insan ozgurlugunden daha pahali oldugu" yerde yasamak korkutuyor bizi.
Nergis duruslu guzel ozge:Rahat uyu,Agitlara inat,Hala buradasin!Belki diyoruz,En buyuk kusurun: adini cok gec ogrettin tum kirlangiclara...ama hep boyle olmuyor muydu?
Yuce Hatirasi onunde saygiyla egiliyoruz,
Borges Defteri 2006

 
Image Hosted by ImageShack.us