^^ ИÍLGŰИ МAЯMAЯA ^^ : "SENİ SEVİYORUM ROSA" TANTE ROSA

18 Eylül 2007

"SENİ SEVİYORUM ROSA" TANTE ROSA


Sevgi Soysal'in vasiyeti olacak kadar önemlidir Rosa Tante onun için... Özdemir Ince'ye bir gün söyle der:
"sana bir vasiyetim var Özdemir."
"Çüs"
"Çüs müs yok oglum. Vasiyet vasiyettir. Simdi bu hirdavatlar, Yeni Sehirde Ögle'yi sunu bunu öne çikartip, Tante Rosa'nin boynunu vuracaklar. Tante Rosa'ya sahip çikin!"
(Erdal Dogan)


(...)
Önce "Tante Rosa", Sevgi Soysal'ın sevgili kitabı. Yazarının "Anneannemden başlayıp bende biten bir çizgi," dediği Bavyeralı Rosa...
At cambazlığına heveslenen küçücük bir kadın,18 yaşında.
"Vücudunun kötü bir şey olduğunu öğrendiği" rahibe okulu. Günaha başkaldıran Rosa tek ve samimi bir gerekçeyle "Ben içimi öldüremem". Ve içindeki hayvanı uyandıran Rosa, valsler, tangolar, swing, bilumum dans...
Memesiyle kartopunun kırdığı camdaki deliği dolduran Tante Rosa... Aynı gün üç çocuğunu ve kocasını terk eden... Hayatı boyunca sürekli aforoz edilen Tante Rosa, sayısız mücadele, başarısızlık, yeni işler, yarım mutluluk, tam sayılıgillerden bolca mutsuzluk, ölen kocası, yeni kocası, onu aldattığı ve yakalandıklarında donunu bahçeye attığı sevgilisi, mektupla tanışıp gittiği bir diğer adam, adamlar ve Tante Rosa... O inanılmaz trajik hayatını olağanüstü bir dinginlikle yaşayan, ne şekerli yapış yapış hüzünler yaratan bir kadın ne de bir demir leydi... Uyaksız, komik akrostijlerle dalga geçen, aruz kalıplı kadınların hiç sevmeyeceği serbest vezin Rosa.
Tante Rosa, gerçek bir teyzedir. Cesur olmayan annelerimizin cevval kız kardeşleri, içimizdeki hayvanları bilgece yorumlayan anne yarısı teyzelerimiz.
Ya da Soysal'ın yazdığı gibi "...Yaşamak zorunda olmak, sürdürmek, ısrar etmek. Bu Tante Rosa demektir." (...)




Rosa; Sumru Yavrucak
"...İkinci filmim "Seni Seviyorum Rosa", Sevgi Soysal'ın bir eseri , Işıl Özgentürk çekti. Bana ve görüntü yönetmeni Ertunç Şenkaya'ya Altın Portakal ve Altın Koza kazandırdı..."

SENİ SEVİYORUM ROSA (1992)
(Sevgi Soysal'ın "Tante Rosa" adlı romanından)

Yönetmen:IŞIL ÖZGENTÜRK
Senaryo:IŞIL ÖZGENTÜRK
Eser:SEVGİ SOYSAL
Kurgu:MEVLÜT KOÇAK
Yapımcı:ALİ ÖZGENTÜRK
Yapım:ASYA FİLM
Sanat Yönetmeni:MUSTAFA ZİYA ÜLKENCİLER
Kamera:ERTUNÇ ŞENKAY
Özellikler:RENKLİ 35 mm
Müzik:THESİA PANAYİOTOU
Türü:DRAM,AŞK,PSİKOLOJİK
Süre:97 dak
Yapım yılı:1991
Gösterime giriş tarihi : 18 Eylül 1992

Oyuncular:
SUMRU YAVRUCAK -ROSA
MAHİR GÜNŞİRAY
GÜLÜMSER GÜLHAN
MEHMET ATAK-İSHAK
HALİL ERGÜN
HANDE MEŞE-KÜÇÜK ROSA
ALİŞAN ÇAPAN-HAYAL PRENSİ
İSMET AY
MÜJDAT GEZEN
AYLA ALGAN
KUTAY KÖKTÜRK
ŞAHİNE HATİPOĞLU
TANER BARLAS
YAMAN OKAY
MUSTAFA GÖÇMEN
GÜZİN ÖZYAĞCILAR
MEVLÜT DEMİRAY
MERAL OKAY
SELÇUK EREN
OKTAY GÜZELOĞLU
MUSTAFA SUPHİ
ŞERİF EROL
Kültür Bakanlığı ve Eurimages katkılarıyla çekildi.Işıl Özgentürk'ün ilk uzun metrajlı sinema filmidir.
Konusu:
Seni Seviyorum Rosa yitmeye yüz tutmuş zamanların İstanbul'unu kişiliğinde yaşatan ve yaşamı gerçek ve düşlerin iç içe geçmişliği üstüne kurulu bir kadının öyküsüdür. Yaşamını içgüdülerine göre yönlendirmeyi seven kadının, peşinde olduğu tek bir duygu vardır, o da aşktır. Kadın geçmişin aşkları üstüne aşklar yaşayacak ve geleceğin aşklarına yol açacaktır. Aşkları Ayşe'ler, Janet'ler ve Rosa'lar yaşayacak, kadının öyküsü sonsuza dek söylenip duracak ve aşk şarkılarının kimi zaman yaşam dolu bir örneği olarak kalacaktır.

Sevgi Soysal'ın Tante Rosa adlı öyküler toplamından sinemaya uyarlanan film, hayatı herkesten farklı sevdiği için kimse tarafından anlaşılamayan bir kadının öyküsünü anlatır. kendisini prenses sanan küçük rosa, coşkusu disiplin altına alınsın diye rahibeler okuluna gönderilir ancak sıradan olmayı reddeden doğasıyla okuldan kısa sürede atılır. geride bıraktıklarının ilkidir bu. daha sonra evliliğini, çocuklarını, bir başka kadına aşık olan sevgilisini, yaşamını sürdürmek için ucuna eklendiği işleri ve gitgide coşkusunu geride bırakır. ne yaparsa yapsın sevilen olmayacaktır.

"Seni Seviyorum Rosa" sevgi ve mutluluk peşinde hayatını tüketen Rosa adında bir kadının hikayesidir. Çok zor bir çocukluk yaşamış, kendine özgü bir hayal gücü olmasına ragmen
cok disiplinli, kuralcı bir okula gönderilmiş olan Rosa evlenir ve üç çocuğu olur. Ancak bir gün hayalleri ve duygularının sesi ağır basacak ve kocasını, çocuklarını genç bir kemaniste aşık olarak terk edecektir. Terk edilmesi ise uzun sürmez. Yaşadığı büyük sarsıntıdan, yalnızlıktan
kendisini kurtarmaya çabalar, ancak ne yapsa bunu başaramaz. Yaşı ilerledikçe sevgiye olan ihtiyacı artmaktadır. Sonunda en çok özlem duyduğu sözleri işitmek için bir çözüm bulur.
Kendisine bir papağan alıp ona "Seni seviyorum Rosa" demesini öğretmeye çalışır. Ne var ki papağan Rosa ölene kadar bu cümleyi söylemez.

Aldığı Ödüller:
28. Antalya Film Şenliği,1991 En İyi Kadın Oyuncu-Sumru Yavrucuk
4.Antalya Film Festivali,1992 En İyi 3. Film
4.Antalya Film Festivali,1992 En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu-İsmet Ay
4.Antalya Film Festivali,1992 En iyi Görüntü Yönetmeni-Ertunç Şenkay
4.Antalya Film Festivali,1992 En iyi Özgün Müzik-Thesia Panayiotou
1992 Adana Altın Koza Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu-Sumru Yavrucak
11. Uluslararası İstanbul Film Festivali,1992Jüri Özel Ödülü(film)

Katıldığı Festivaller ve Gösterildiği Ülkeler:
"Seni Seviyorum Rosa" Cairo International Film Festivali, Alexandria Film Festivali, San Sebastian Film Festivali, Uluslararası Locarno Film Festivali, Uluslar arası Varna Film Festivali, Montpellier Film Festivali, Uluslararası Tokyo film Festivali, Valencia Film Festivali ve New York Film Festivali'ne katılmıştır.
Film ayrıca, Avrupa televizyonlarında da gösterilmiştir.
---

 
Image Hosted by ImageShack.us